Galleri 4
Marmoriseret gletcheris Fart på ned ad et smeltevandsleje i Steensby Land i den tidlige morgen, hvor solen gløder i spredte gletcherdyner. Bag den opstemmede moræne i forgrunden, som gletcherisen har gravet op om sig, ses den grålige gletcheris, en "død" landgletcher som ikke når ud til vandet. 
Marmoriseret gletcheris Isvæg på gletcher i Steensby Land. Indlandsisen og gletcherne er en "plastisk" ismasse, det vil sige at den ikke ligger stille, og selvom det er fast is, kan den flyde, vride sig og sammenpresses. Det skaber en marmoragtig struktur, og der er også indkapslet små luftbobler, som fortæller om atmosfæren og Jordens geologiske begivenheder millioner af år tilbage i tiden. Der er dog grænser for hvor plastisk, derfor opstår masser af sprækker, og de frygtede gletcherspalter, som kan gemme sig under de øverste lag nyere sne.
Inglefield Land Et af de mange smeltevandslejer, som har slebet sig ned i landskabet, og bugter sig ned fra højlandets stenede slette i Inglefield Land nord for Indlandsisen.
Her har vi ikke pelsen på, for når kulden ikke kræver det færdes man i anorak og sparer den kraftige pels til rigtig kulde.
smeltevandslejet indsnævres Efterhånden som smeltevandslejet nærmer sig kysten, bliver det snævrere, og siderne højere og stejlere, og det bliver vanskeligere at styre efter snelagene. 
et klippefyldt kaos Sådan kan et smeltevandsleje ende i et klippefyldt kaos, som det tager mange timer at komme igennem med slæder på et par hundrede kilo, og hunde som her mest er til besvær, fordi de forvilder sig rundt mellem klipperne, og må løftes igennem passager for alle at komme samme vej. På grund af snestorm havde vi mistet orienteringen, og endte derfor i dette kaos. 
uheld på isfoden Ude i Kane Basin, på isfodens "lagune" af opsamlet smeltevand  -  har isskruninger sommetider revnet dæmningen af ældgamle opstablede kystisflager, så smeltevandet nogle steder løber ud ved sommertid, og der i stedet for en jævn bane er en rende med klipper i bunden - hvor vi netop slap igennem. Slæden brækkede, men var snart dygtigt repareret ved at bore huller langs bruddet og snøre det sammen med remme. I baggrunden ses de hushøje isdynger, som med somrenes afsmeltning glattes og fuges så de ligner små gletchere, og som i Kane Basin nogle steder endda strækker sig langt ud fra kysten.
igloo snehytte Igloo'en kan stadig være et passende ly for natten, selvom man idag mest bruger telt. Sneblokke skæres af den hårdtpiskede fygesne som minder om gasbetonfliser, og lægges op i spiral, til der til sidst bare er et lille hul at lukke. Herinde kan temperaturen holdes omkring frysepunktet. 
< forrige      næste >


Mine personlige fotos, fakta og beretninger om Grønland og Indlandsisen, og panorama over Thule-distrikt
Velkommen til mit Grønlands Galleri

ca 70 foto,  beretninger og panoramakort  m.m.

Copyright © Kjeld Holsting (Frit til begrænset skolebrug)